Alegerea vinului la restaurant, dar si in afara lui, poate da multe batai de cap cui nu e chiar initiat intr-ale enologiei.
Dar stii tu ceva acolo, gen:
- Preparate grase cu vinuri acide;
- Retete cu peste cu vinuri albe sau rosii, delicate;
- Deserturi cu vinuri dulci etc.
Alegerea vinului la restaurant: Ghid in 7 pasi
Ai bea un vin, barem un pahar. E de acel pahar ca depinde credibilitatea ta de ”winelover” Dar de care?
Gandurile te framanta. Lista de meniuri cu vinuri te inspaimanta in loc sa-ti traga cu ochiul.
Vrand de fapt sa faci o impresie colosala iubitului / iubitei, partenerului de afaceri, in grupul de prieteni sau de ce nu, ospatarului (in carne si oase), e simplu sa dai cu stangu-n dreptul. Adica sa te faci de panarama (nu de panorama).
Ca sa-ti iasa miscarea cu afacerea, relatia etc., baga la cap fiecare idee despre alegerea vinului la restaurant:
#1: Vino la restaurant cu ”temele” facute
Foto: www.wisertogether.com
Nu te speria de vastitatea domeniului. Ca sa afli ce si cum despre vinuri (in mare, generalitati), nu e necesar sa iei lectii de oenologie.
Din fericire, mare si la-ndemana e internetul su al sau ”big” motor de cautare unde gasesti de toate. Din cateva clickuri, poti afla lucruri importante si sa te bazezi pe ele.
#2: Priveste totdeauna ce scrie in meniu
Poate de lene, de graba sau de jena sa ceri lista cu vinuri, nu te familiarizezi cu specialitatile. Si mare greseala faci.
Ascultand intregul ”recital” al persoanei care serveste (ospatar, barman, somelier, proprietar), vei pricepe prea putin despre nume si preturi. Si le vei retine inca si mai putin.
#3. Comanda vinul abia dupa ce ai hotarat mancarea
Foto: www.slowthecookdown.com
O eroare tipica este sa comanzi vinul inainte ca fiecare de la masa sa se hotarasca asupra preparatului culinar. Daca esti doar tu, se accepta.
Ca sa anticipezi, poti arunca o privire peste lista, atat cat sa-ti faci o idee despre ce propun gazdele. Dar nimic mai mult… Sau va iesi cu interpretari despre… buget.
#4: Indrazneste sa te consulti si cu ceilalti
Foto: www.nbcnews.com
Cand la masa stau mai multe suflete de cate pahare stau cuprinse intr-o sticla, probabil ca vor fi mai multe preferinte. Dar consulta-te totusi cu ceilalti comeseni.
Intreband in stanga-dreapta, ai mare sanse sa scapi de stres. Si sa afli un raspuns concret despre alegerea vinului la restaurant. Fara sa-ti mai storci mintea tu.
#5: Ghideaza-te dupa buget (n-ai ce face)
Foto: www. shutterstock.com
Conteaza sa fixezi o limita. Ca sa mananci si sa bei bine nu e neaparat nevoie sa lasi la restaurant o jumatate din salariu.
Nu tot ce e scump e si extraordinar. Cum nu te astepta nici ca tot ce e ieftin sa fie sub orice critica. O idee buna de pus in aplicare este sa cauti calea de mijloc. Si pretul de mijloc. De multe ori, e numele brand-ul ca ridica tariful, nu calitatea vinului in sine.
#6: ”Profita” de persoana care te serveste
Foto: www.pressdemocrat.com
Cand alegerea vinului la restaurant seamana cu descifrarea unor coduri complicate, lanseaza un S.O.S. ospatarului. Asa, cu indrazneala.
Obiceiul poate fi o buna practica cata vreme tii in frau tupeul. Atitudinea e fundamentala. Persoana in uniforma apreciaza respectul tau, bunavointa, rabdarea, educatia. Si-ti va pune la dispozitie cunostintele sale sub forma de recomandari corecte. Daca nu…
#7: Orienteaza-te dupa asocierile clasice
Foto: www.hotelcongress.com
Despre tehnicile de asociere dintre vinuri si mancaruri s-au scris zeci, sute, poate mii de pagini. Recomandarile variaza, desi n-ai crede ca da.
Cu sau fara ajutorul ospatarului, barmanului, pivnicerului (sau cui s-o nimeri prin preajma) poti puncta unde trebuie, pe vinul care trebuie. Fara sa intri in multe detalii care mai mult te incurca, retine cateva idei simple:
- Vinuri vechi, bine maturate in compania mancarurilor elaborate;
- Vinuri proaspete, lejere ca alcool, cu meniuri la fel de lejere;
- Vinuri albe, langa preparate din peste (combinatie clasica);
- Vinuri dulci doar alaturi de pietanta din gama deserturilor etc.
In retrospectiva…
Cum usor poti intui, gastronomia nu e domeniu usor de patruns, ce se poate ”rezolva” din cateva indicatii. Asocierile pe care le credeai simple sunt de fapt extrem de complexe. Desi merge si mai pe simplu cand nu stii sigur ce vin, cu ce preparat se pupa mai bine.
Oricat ai tine sa aplici pachetul regulilor de baza, nu exista un ”feeling” perfect intre carne si orice vin rosu. Nu exista nici intre peste si primul vin alb de care te impiedici rasfoind meniurile a la carte.
Dar vom reveni asupra argumentului cu indicatii despre imbinarile ideale, clasice, cu care sa nu risti.
Foto: mankassteakhouse.blogspot.com